Dlaczego korzystamy z folii termokurczliwej?

Pakowanie w folę termokurczliwą jest bardzo popularnym sposobem pakowania różnych produktów. Ma ono liczne zalety, jest wygodne i po prostu dobrze się sprawdza, dlatego w każdym sklepie można znaleźć tak spakowane produkty.

Jakie są zalety folii termokurczliwej?

sprawne pakowanie w folie termokurczliwąFolia termokurczliwa to przede wszystkim wygodny sposób spakowania razem kilku różnych produktów bez konieczności pakowania ich w karton. Dzięki temu nie zajmują one wiele miejsca, a można sprzedawać je w większych ilościach czy wygodnie przenieść. Przykładem tak pakowanych produktów mogą być butelki wody w jednej zgrzewce czy też jabłka. W pierwszym przypadku taki sposób pakowania pozwala przede wszystkim na wygodny transport i kupno od razu sześciu butelek napoju. W przypadku jabłek, poza spakowaniem kilku sztuk naraz, zwiększa się też ochronę produktu przed uszkodzeniem. Jabłka są podatne na przykład na zadrapania skórki, a folia je przed tym uchroni. Kolejny produkt pakowany w folię termokurczliwą to mąka czy cukier, które pakuje się po kilka sztuk. Poza wygodą w transporcie i układaniem ich na sklepowych półkach, folia pomaga też, kiedy część produktu znajduje się poza opakowaniem, co czasami zdarza się w przypadku mąki. Dzięki folii produkt się nie rozsypie. To nie wszystkie korzyści, jakie zapewni sprawne pakowanie w folie termokurczliwą. Bardzo ważne jest też to, że dzięki tej metodzie pakowania można poznać, kiedy produkt był otwierany. Jest to bardzo istotne w przypadku produktów spożywczych, które psują się po otwarciu lub mogłyby częściowo zniknąć z opakowania. Chodzi na przykład o bombonierki, herbaty czy majonezy.

Kiedy jednak folia jest nienaruszona, mamy pewność, że produkt nie był wcześniej otwierany, więc na pewno będzie świeży, a opakowanie pełne. Do tego folia termokurczliwa w jakimś stopniu chroni produkt przed np. przenikaniem zapachów czy utratą aromatu.