Kotły warzelne w gastronomii

Przed otwarciem swojej pierwszej restauracji należy przygotować się na dużą ilość wydatków finansowych, w tym również na zakup profesjonalnego sprzętu gastronomicznego, który jest niezbędny zarówno w restauracjach, jak i w wielkich placówkach gastronomicznych.

Zakup kotłów warzelnych do gastronomii

kocioł warzelny

Wyposażenie gastronomiczne restauracji powinno opierać się na zróżnicowanym, ale i praktycznym systemie zakupu. Oprócz zakupu profesjonalnych urządzeń tj. piece, meble, chłodziarki czy zamrażarki, w dużych lokalach gastronomicznych (m.in. w hotelach) ważnym elementem wyposażenia kuchni są kotły warzelne, które służą do profesjonalnej obróbki termicznej produktów przygotowywanych w dużych ilościach, często na tzw. wydawkach. Niektóre z kotłów posiadają pojemność od 30 do 300 litrów i wykonane są ze stali nierdzewnej. Kocioł warzelny, w zależności od przeznaczenia może posiadać różnego rodzaju zasilanie: w hurtowniach gastronomicznych możemy spotkać kotły elektryczne, parowe lub gazowe. W zależności od konkretnego modelu należy pamiętać, aby dana placówka gastronomiczna była przystosowana do montażu oraz eksploatacji kotłów warzelnych. Kotły warzelne posiadają również szereg udogodnień, które wpływają na jeszcze lepszą obróbkę termiczną jedzenia, a dzięki systemowi grzania pośredniego, potrawy nie przypalają się, dodatkowym atutem, który pozwala na tego typu rozwiązania, jest stal nierdzewna, która po wypełnieniu parą wodną, skraca czas gotowania.

Zakup profesjonalnych kotłów warzelnych bez wątpienia przyczyni się do sprawnego funkcjonowania danej restauracji czy punktu gastronomicznego. Zarówno jego pojemność, jak i wytrzymałość posłuży do przygotowania dużej ilości potraw, dzięki czemu przygotowywanie zup, sosów czy gulaszów stanie się jeszcze prostsze.