Metody zapładniania krów – naturalna i sztuczna inseminacja

Buhaj to samiec krowy, który jest bardzo ważny pod względem rozrodowym. Nie da się ukryć, że to właśnie buhaj przenosi ważne cechy, które wpływają na dalszą hodowlę bydła. Oczywiście możliwe jest zapładnianie krów naturalną metodą, czyli przez kopulację buhaja i krowy.

Seksowane nasienie, czyli zwiększenie prawdopodobieństwa uzyskania konkretnej płci

nasienie buhajówTrzeba jednak pamiętać, że nie jest to do końca metoda bezpieczna. W czasie pchnięcia kopulacyjnego nie tylko buhaj może skończyć z urazem kończyn, ale też czasami dochodzi do urazów obręczy miednicznej u krowy, na której opiera się cała masa ciała buhaja (zazwyczaj większa od samej krowy). Buhaja trzeba dobrać odpowiednio do systemu hodowli bydła. Jeśli mamy do czynienia z hodowlą krów mięsnych, to wybiera się takiego buhaja, który będzie przenosił najlepsze cechu mięsności. Na różne inne cechu buhaja trzeba też zwrócić uwagę w przypadku krów mlecznych. Zdecydowanie bezpieczniejszą metodą zapłodnienia krów jest sztuczna inseminacja, a tu wykorzystuje się nasienie buhajów, które można kupić w specjalnych bankach. Istnieją nawet katalogi nasienia buhajów, w których można przeczytać o cechach buhaja, a także o jego pochodzeniu. Nasienie niekoniecznie musi pochodzić z Polski. Obecnie jest możliwość przewożenia zamrożonego w ciekłym azocie nasienia buhajów na duże odległości. Najczęściej sprowadza się nasienie buhajów z Czech, Słowacji, Holandii, Niemiec, Szwajcarii, Francji, Belgii.

W Polsce najpopularniejszą rasą krów jest rasa holsztyńsko-fryzyjska biało-czarna i biało-czerwona. Oczywiście ras jest znacznie więcej, zależnie od zapotrzebowania. Czasami można trafić na ofertę nasienia seksowanego. Jest to nasienie, które daje wysokie prawdopodobieństwo uzyskania konkretnej płci cielęcia np. samca lub samicy – w przypadku krów mlecznych jest to bardzo ważne ze względu na chęć uzyskania samicy.