Słodziki – zamienniki cukru

Substytut cukru (zamiennik cukru, słodzik) to dodatek do żywności, który zapewnia słodki smak podobny do smaku cukru, a jednocześnie ma znacznie niższą wartość energetyczną niż substancje słodzące na bazie cukru, co czyni go zerokalorycznym (nieodżywczym) lub niskokalorycznym środkiem słodzącym.

Słodziki – intensywnie słodkie substancje słodzące

słodzik pod marką własnąSztuczne substancje słodzące mogą być otrzymywane poprzez produkcję ekstraktów roślinnych lub przetwarzane w drodze syntezy chemicznej. Alkohole cukrowe (cukrole), takie jak erytrytol, ksylitol i sorbitol, są uzyskiwane z cukrów. W 2017 roku sukraloza była najczęstszym substytutem cukru stosowanym w produkcji żywności i napojów. Miała 30% udziału w globalnym rynku, który według prognoz miał być wyceniony na 2,8 mld USD do 2021 roku. Słodziki podawane klientom restauracji, do napojów, takich jak herbata i kawa, dostarczane są w małych kolorowych papierowych paczkach. W Ameryce Północnej kolory są zwykle niebieskie dla aspartamu, różowe dla sacharyny (USA) lub cyklaminianu (Kanada), żółte dla sukralozy, pomarańczowe dla ekstraktu z owoców mnicha i zielone dla stewii. Słodziki te, jak również słodzik pod marką własną, należą do podstawowych substytutów cukru występujących w napojach dietetycznych. Zamienniki cukru można podzielić na słodziki o obniżonej kaloryczności (o wartości kalorycznej zbliżonej do cukru) oraz słodziki o niskiej kaloryczności.

Do niskokalorycznych substancji słodzących zalicza się zarówno substancje, które mają niezerową wartość kaloryczną, ale słodycz wielokrotnie większą niż sacharoza (tzw. słodziki intensywne takie jak aspartam, sukraloza, neotam, sacharyna i advantame), jak i substancje, które nie biorą udziału w metabolizmie i nie są wchłaniane przez organizm