Smaczne bułki bezglutenowe

Bez wątpienia pieczywo jest jednym z produktów spożywczych, po które sięga prawie każdy z nas. Idealnie się sprawdza na śniadanie, drugie śniadanie, podwieczorek czy kolację. Na rynku znajdziemy niemalże dziesiątki różnych rodzajów pieczyw.

Z czego jest zrobiona bułka bezglutenowa?

miękkie bułki bezglutenoweNa rynku znajdziemy, przede wszystkim chleb, bulki, bagietki czy przeróżne słodkie lub słone przekąski. Jest to bardzo prosty w przygotowaniu produkt spożywczy, dlatego też jest tak popularny. Jednakże ma jeden spory mankament, którym jest znikoma wartość odżywcza. Oczywiście odnosi się to tylko do wypieków z mąki pszennej, która jak wiadomo jest bardzo uboga w składniki odżywcze i jedyne czego ma dużo, to węglowodany. Ponadto w piekarniach można dostać chleby oraz bułki, które cieszą się coraz większym zainteresowaniem. W sprzedaży znajdziemy miękkie bułki bezglutenowe, które w odróżnieniu od pszennych zawierają mnóstwo witamin i minerałów. Głównie jest to zasługa mąki z jakiej są wykonane. Najczęściej mamy do czynienia z mąką gryczaną, jaglaną, kokosową czy też ryżową. Ich dodatkowym atutem jest to iż dają wypiekom oryginalny aromat. Warto zaznaczyć, że pieczywo z mąki pszennej jest elastyczne, gdyż gluten to zapewnia. W przypadku wypieków bezglutenowych, jego brak sprawia, że ciasto jest bardziej kruche. Ponadto, po pieczywo bezglutenowe sięgają nie tylko osoby chore na celiakię czy mające nietolerancję na gluten, ale także zdrowe osoby, które pragną urozmaicić swoją dietę o zdrowe produkty.

Jeżeli chodzi o porównanie ceny bułek bezglutenowych do zwykłych z mąki pszennej, to te pierwsze są  nieco droższe, ze względu na użytą mąkę. Najtańsze kupimy już za około jeden złoty i dwadzieścia groszy, a cały bochenek chleba kupimy za około cztery złote.